Penger til frimerker

Sist gang jeg var på auksjon, i regi av Kjell Germeten, gikk et av postkortene for 34.000 kroner. Hvis man skal samle på frimerker/postkort i denne prisklassen, blir det til en ganske kostbar hobby. Nå vet jeg ikke om vedkommende gjør mange slike kjøp i løpet av året, men det kan godt tenkes at det er tilfellet.

Når man har samlet frimerker en stund så kjøper man dyrere frimerker enn det man gjorde i begynnelsen. Det er helt normalt. Frimerker som «alle andre har» duger ikke lenger. Vi vil ha noe mer sjeldent – noe som ikke alle andre har, kanskje bare et titalls andre. I økonomiens verden er det tilbud og etterspørsel som regjerer. Frimerker er intet unntak. Jo færre frimerker det finnes av et bestemt frimerke, desto høyere vil prisen normalt bli. Så sant det er et frimerke av betydning. For å sikre oss slike frimerker må vi stille opp med nok kapital på auksjonen. Slike frimerker har en tendens til å gå langt over forventet pris. For vi kjenner vel alle igjen den følelsen av å ha budd mer enn hva vi egentlig har råd til. Vi blir fanget i kampens hete. Det er kanskje sjarmen med auksjon. Hvis man virkelig vil ha tak i et frimerke, kan et forbrukslån på dagen være et alternativ – så lenge det betales tilbake uten problemer (for det er vel ingen som vil havne i økonomisk knipe på grunn av et frimerke).

Neste auksjon for frimerker, postkort og mynter, holdes 25-26 november på Scandic Solli Hotell i Oslo.

Det blir spennende å se hvordan auksjonen blir. Jeg har bestemt meg for å kjøpe minst 2 nye frimerker til samlingen, men da må selvfølgelig prisen være rett. Hvis jeg skal ta et grovt estimat for hva samlingen min er verdt per dags dato, vil jeg havne på rundt 120.000 kroner. Det høres forferdelig mye ut, men det har også tatt meg mange år med samling. For meg handler det ikke om selve prisen, men at jeg eier frimerker med historie og som andre setter pris på å få se.

Nå er jeg riktignok en smågutt i forhold til profesjonelle samlere. For dem kan 120.000 kroner være prisen på et eneste frimerke som dem eier. Jeg tør nesten ikke tenke på hvilke verdier de sitter på. Det eneste jeg vet er at kostbare frimerker ikke oppbevares løst hjemme, men heller i tryggere bankbokser og safer. Det er forøvrig noe å tenke over etter hvert som samlingen din blir større. Tanken på å miste hele samlingen er en dyster tanke. Så ta godt vare på alt!

Legg igjen en kommentar